V Ríme neďaleko Kolosea objavili dom z čias staroveku

13.12.2023 Celý región

Rím 12. decembra (TASR) - Talianski archeológovia objavili neďaleko rímskeho Kolosea niekoľko miestností domu z čias starovekého Ríma. Steny tohto domu sú zdobené jedinečnou mozaikou z mušlí, mramoru a vzácneho skla, uviedlo v utorok talianske ministerstvo kultúry. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Archeológovia objavili miestnosti tohto luxusného dvojpodlažného domu z druhého storočia pred naším letopočtom medzi námestím Forum Romanum (Rímske fórum) a pahorkom Palatín, jedným zo siedmich pahorkov Ríma. Taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano nazval nález autentickým pokladom.

"Tento dom je výnimočný vďaka... neobyčajnej stene pokrytej takzvanou rustikálnou mozaikou, ktorá nemá obdobu, čo sa týka časovej postupnosti a komplexnosti zobrazených scén," uviedlo talianske ministerstvo kultúry vo vyhlásení.

Tieto scény autori vytvorili pomocou rôznych druhov mušlí, vzácneho skla, drobných plátkov bieleho mramoru a rôznych iných druhov farebných kameňov, dodalo ministerstvo.

Mozaika zobrazuje napríklad tri veľké lode plaviace sa smerom k pobrežnému mestu. Táto scéna podľa odborníkov naznačuje, že majiteľ tohto domu zvíťazil v boji. Mozaika taktiež zobrazuje napríklad keltské trúbky, trojzubce či vázy, z ktorých vyrastajú úponky a lotosové kvety.

Odborníci označili tento dom za prejav bohatstva a hodnosti jeho majiteľa, ktorý podľa nich pravdepodobne patril k aristokratickej spoločnosti.

"Budeme intenzívne pracovať na tom, aby sme toto miesto, ktoré je jedným z najpôsobivejších zo starovekého Ríma, čo najskôr sprístupnili verejnosti," uviedla Alfonsina Russová, vedúca Archeologického parku Koloseum.

Múry domu objavili archeológovia prvýkrát už v roku 2018. Zatiaľ vykopali len niekoľko miestností a v práci budú pokračovať aj v roku 2024.
 

Vyberte región